Café De Unie

Ok, het gebouw aan de Mauritsweg is een replica. Maar wel een goede. Je zou zo denken dat dit Café de Unie het origineel uit 1925 is, maar dat gebouw werd tijdens de oorlog verwoest. In de replica is een lunchroom gevestigd.

Architectuur café De Unie

Het gebouw uit 1925 werd ontworpen door de architect J.J.P. Oud. Hij koos voor de primaire kleuren, strakke letters en de vormen van De Stijl. Dit terwijl hij een paar jaar daarvoor had gebroken met de kunstenaarsgroep. Kennelijk had hij het gedachtegoed nog niet verlaten. De gevel wordt vaak vergeleken met de asymmetrische composities van Mondriaan.

Café De Unie, circa 1925
Café De Unie, circa 1925

Gevel overgeschilderd

De Rotterdammers verafschuwden het gebouw. Ze vonden het totaal niet passen bij de klassieke panden waartussen het zich bevond. Critici hadden er ook geen goed woord voor over. ‘De niet te beschrijven kleuren bezorgen het oog lichamelijke pijn,’ schreef architect en criticus Periscopius (een pseudoniem). De Stijl-voorman Theo van Doesburg bestempelde het als ‘decoratieve gevelarchitectuur’.

Oud had juist gekozen voor een opvallende gevel om klanten te trekken. Maar na een jaar moest het café al sluiten. Een autodealer trok in het pand en liet de gevel in grijstinten overschilderen. Bij de opening lieten Rotterdammers een bloemstuk bezorgen als dank voor deze verfraaiing. Overigens redde de autohandel het ook niet. In 1932 trok café Modern in het pand.

De replica

In 1940 werd het gebouw vernietigd door het bombardement op Rotterdam. En dat leek het einde. Maar tijden veranderen. Jaren later werd de architect Oud -als pionier van het moderne bouwen- internationaal (wel) gewaardeerd. Net als de kunstgroep De Stijl. En zo werd café De Unie opeens een icoon van de moderne architectuur.

Café De Unie, 2018
Café De Unie, 2018

In 1986 werd De Unie zelfs weer herbouwd. De architect Carel Weeber maakte de reproductie. Het kwam niet op de oorspronkelijke plek te staan, maar iets verderop aan de Mauritsweg. Het is het enige stukje Rotterdam dat verwoest werd in de oorlog en daarna herbouwd.

Naar café De Unie

Eigenlijk is alleen de voorgevel van het gebouw interessant. Dus leuk om eens langs te lopen, maar je hoeft geen tijd te nemen voor een uitgebreid bezoek. Of je moet de gevel bewonderen vanaf het terras van Charly’s lunchroom. Het adres is:  Mauritsweg 34-35.