Buitenplaats De Tempel, Rotterdam

Eeuwenoude lanen, sierlijke bruggetjes en natuurlijk het statige landhuis. Buitenplaats De Tempel is niet groot, maar biedt genoeg leuks voor een bezoek. En het is nog niet ontdekt door de massa!

De buitenplaats die je nu ziet, ontstond aan het begin van de 18e eeuw uit een middeleeuwse hofstede. De burgemeester van Rotterdam woonde destijds op dit mooie plekje aan de Schie. Waar komt de naam de Tempel dan vandaan? Die verwijst waarschijnlijk naar het middeleeuwse tempelen. Een ‘tempel’ was een voorwerp dat gebruikt werd om een sluis geopend te houden (in dit geval de Schie), zodat water kon worden doorgelaten.

Op de foto hierboven vallen meteen de drie liggende beelden op, ook wel bekend als Lot en zijn dochters. Zij stellen heel toepasselijk stroomgoden (riviergoden) voor. En je komt nog veel meer beelden en ander moois tegen tijdens je wandeling. Zo loop je langs de theekoepel die de toenmalige eigenaresse in 1898 liet overkomen uit China (spiek even door het raam voor de Chinese beschilderingen). En de oudste eik van Rotterdam zou hier te vinden zijn – geplant rond 1840 – met inmiddels een omtrek van maar liefst vijf meter. Nieuwsgierig geworden naar dit onontdekte pareltje? Bekijk de wandeling over Buitenplaats De Tempel (2 km) van Natuurmonumenten. PS: Op Open Monumentendag kun je het landhuis bezichtigen.

Praktische informatie

  • Auto: je kunt parkeren op de parkeerplaats van Buitenplaats De Tempel (gratis voor leden van Natuurmonumenten).
  • Trein: vanaf Rotterdam CS of Schiedam is het zo’n 25 minuten fietsen. Op beide stations zijn OV-fietsen te huur.