Mooie gebouwen in Brielle

Een haventje midden in de stad is natuurlijk al onweerstaanbaar. Maar heel Brielle weet je makkelijk in te pakken met haar charmante straatjes, huizen en terrasjes aan het water.

Vestingbouw

Brielle is vooral bekend door zijn rol in de Tachtigjarige Oorlog. Op 1 april 1572 bevrijden de Watergeuzen Brielle namelijk van de Spaanse overheerser. En dat als eerste stad in Nederland. Wel gaat de inname de Watergeuzen wel heel erg makkelijk af, dat valt op. Reden voor Brielle om de middeleeuwse stadsmuren te vervangen door een moderne vesting. Het ontwerp komt onder andere van Menno van Coehoorn, voor een vestingbouwkundige heel bekend. In 1713 is de vesting klaar. Het leuke vestingstadje heeft tal van leuke historische plekjes en prachtige monumenten.

De mooiste gebouwen van Brielle

Een geweldig gebouw met geweldige naam is het ‘Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden’. De bevolking van het stad schenkt het geld voor de bouw ervan in 1872 ter ere van de 300-jarige bevrijding van Den Briel. Een mooi gebaar, al bleek het niet helemaal genoeg te zijn. Het moest namelijk een hofje worden, maar het is gebleven bij een L-vorm. Bij de Sint-Catharijnekerk zien we hetzelfde probleem. Dat moest de grootste kerk van Nederland worden (en in ieder geval de Sint-Jan in Den Bosch overtreffen) maar door brand en geldgebrek is de kerk nooit afgerond. Een ander leuk kerkje vind je in de Voorstraat; met een Spaans uiterlijk dat je niet vaak ziet in Nederland. Daar vlakbij zit het oude stadhuis waar je nu het Historisch Museum Den Briel kunt bezoeken en alles te weten komt over Brielle en de Tachtigjarige oorlog.