Romaans (950 – 1250)

De romaanse bouwstijl is zwaar en massief. De middeleeuwse gebouwen hebben weinig versieringen, dikke muren en kleine ramen. Met boven de ramen en deuren ronde bogen. De bewaard gebleven romaanse gebouwen in Nederland zijn haast allemaal kerken.

Kenmerken romaanse architectuur

Romaanse gebouwen hebben zware, dikke muren. Wat verder opvalt, zijn de kleine deuren en vensters. Daarboven zitten ronde bogen. Ook de sierlijsten bestaan vaak uit ronde boogjes. Daarom wordt de stijl ook wel de rondboogstijl genoemd.

Romano-gotiek

Op een gegeven moment kregen romaanse kerken gotische elementen als spitsbogen, waardoor ze niet meer helemaal romaans maar ook nog niet volledig gotisch waren. Deze stijl heet wel romano-gotiek.

Romaanse architectuur in Nederland

De meeste romaanse gebouwen zijn gebouwd tussen het jaar 950 en 1250. De bewaard gebleven romaanse gebouwen zijn haast allemaal kerken. Woonhuizen waren namelijk meestal van hout of leem, bedekt met riet of stro. Beroemde romaanse kerkgebouwen in Nederland zijn de Sint-Servaasbasiliek en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Maastricht en de Pieterskerk en Janskerk in Utrecht.