Nieuw historiserende stijl (1905 – 1925)

Net als bij de neostijlen wordt bij de nieuw historiserende stijl gekeken naar vroeger. De Duitse variant van deze stijl is het bekendst: de Um 1800-stijl. Deze is veel toegepast bij warenhuizen en kantoorpanden.

Kenmerken Um 1800-stijl

De nieuw historiserende stijl wordt ook wel heroriëntatie genoemd. De Duitse variant is het bekendst; de Um 1800-stijl. De nadruk lag op het monumentale en rijke. Er werd veel natuursteen gebruikt in de voorgevel. Ook het gebruik van gewapend beton valt op. Dat brandwerende materiaal was erg geschikt voor bijvoorbeeld pakhuizen.

De Um 1800-stijl was de belangrijkste stroming. Kenmerkend was de symmetrie. En de herkenbare blokkenstructuur in de gevel. De hoofdingang zat meestal in het midden. En het dak was vaak imposant, met dakerkers, koepels of torens. Ook zie je wel festoenen, pilasters en frontons, ontleend aan het classicisme.

Nederlandse architectuur in Um 1800-stijl

De nieuw historiserende stijl was populair van 1905 tot 1925. De stijl werd vaak toegepast bij omvangrijke kantoorpanden en warenhuizen. Bijvoorbeeld bij de Bijenkorf in Amsterdam of het hoofdkantoor van de Gist- en Spiritusfabriek in Delft.