Lodewijkstijlen

Tijdens de 18e eeuw overheerste de invloed van de Franse architectuur in Nederland. Hierdoor spreek je bij deze architectuur over de Lodewijkstijlen, genoemd naar de Franse koningen.

Ontstaan Lodewijkstijlen

Rond 1668 liet koning Lodewijk XIV (de Zonnekoning) Versailles uitbouwen tot een gigantische residentie. Dit had gevolgen in heel Europa. Bij de elite ontstond vraag naar stijlvol vormgegeven woningen.

Versailles, Parijs
Versailles, Parijs

Met de komst van de Lodewijkstijlen werden een voorname gevel en een rijk interieur belangrijk. Er werden in de 18e eeuw veel panden verbouwd in de nieuwe Lodewijkstijlen.

Lodewijk XIV-stijl

De Franse architect Daniel Marot introduceerde de Lodewijk XIV-stijl in Nederland. De stijl is te omschrijven als: statig, symmetrisch en decoratief. Meestal met grote schuifvensters (onderverdeeld in vele ruitjes), een bepleisterde gevel met stucwerk, grote en zware ornamenten die de portalen en daklijsten sieren en een balustrade.

Lodewijk XV-stijl (rococo)

De Lodewijk XV-stijl was zwierig en asymmetrisch en werd ook wel rococo genoemd. Het is voornamelijk een interieurkunst met mooie stucwerkplafonds en wandbekleding. Het heeft vaak wat lichte, speelse decoratie. En er was een voorliefde voor pastelkleuren. De belangrijkste decoratie was de rocaille; een asymmetrische versiering in de vorm van een schelp. Je ziet de versiering bijvoorbeeld in geveltoppen of ingangspartijen.

Lodewijk XVI-stijl (empire)

De Lodewijk XVI-stijl ontstond omdat er in Frankrijk weer belangstelling kwam voor de klassieke oudheid, net als tijdens het classicisme. Zuilen, pilasters, frontons en festoenen waren weer in zwang. De stijl was elegant, slank en symmetrisch en werd ook wel empire-stijl genoemd. Vanaf ongeveer 1775 waaide de Lodewijk XVI-stijl over naar Nederland.

Nederlandse architectuur in Lodewijkstijl

Veel stadspaleizen en statige herenhuizen zijn gebouwd in deze stijl.

  • Paleis Kneuterdijk, Den Haag

Bekijk de artikelen over de gebouwen in Lodewijkstijl op deze site.