Jugendstil (1895 – 1915)

Aan het eind van de 19e eeuw heeft men genoeg van de neostijlen, waarbij wordt teruggegrepen op het verleden. Men wilde een echt nieuwe stijl: art nouveau (jugendstil).

Kenmerken jugendstil

De stijl werd rond 1895 populair in Nederland. De nadruk bij jugendstil lag op decoratie. Kenmerkend waren de plantaardige motieven, zoals bloemen, bladeren en stengels. De stijl was uitbundig, sierlijk en asymmetrisch. En er werd veel gebruik gemaakt van siersmeedijzerwerk en glas-in-lood. Wat verder opvalt: de (licht)gekleurde bakstenen; soms waren hele gevels van witte of gele baksteen. Ook kregen de gebouwen vaak loggia’s, torentjes en erkers.

Slaoliestijl

Critici waren over het algemeen niet enthousiast over de stijl en verzonnen verschillende spotnamen. Zoals de ‘slaoliestijl’, genoemd naar een affiche van Jan Toorop uit 1895 voor de Nederlandse Oliefabriek in Delft, van Van Marken.

Jugendstil in Nederland

Jugendstil was populair tot ongeveer 1915. Je ziet veel jugendstil (art nouveau) in Den Haag en omgeving, met als bekendste gebouw het Huis van Lorrie. Maar ook in andere steden staan mooie gebouwen in deze stijl. Bekijk de gebouwen in jugendstil op deze site.