Hedendaags (1965 – heden)

Van 1965 tot nu zijn er verschillende bouwstijlen te onderscheiden.

Structuralisme

Bij het structuralisme werden panden opgebouwd uit dezelfde kleine eenheden. Denk aan de kubuswoningen in Rotterdam. De stroming was populair tussen 1965 en 1985 .

High-tech

Vanaf 1965 ontstond high-tech met veel gebruik van eigentijdse technieken en materialen, en veel prefab. Verder zie je constructies en installaties aan de buitenzijde van het gebouw. Zoals bij Centre Pompidou in Parijs. En de Centrale Bibliotheek in Rotterdam.

Centrale Bibliotheek Rotterdam
Centrale Bibliotheek Rotterdam

Neorationalisme

Bij het neorationalisme waren ratio en geometrische vormen belangrijk, zoals de cirkel, vierkant en driehoek. De bouwstijl werd vooral tussen 1980 en 1990 toegepast.

Neomodernisme

Bij het neomodernisme werd teruggegrepen op De Nieuwe Zakelijkheid. Dus: platte daken, horizontale stroken en gestucte gevels. Tussen 1985 en 2005 populair.

Postmodernisme

Vanaf 1980 ontstond het postmodernisme, als reactie op het (neo)modernisme. Vrijheid stond centraal. In tegenstelling tot de strakke stijl van het modernisme.

Deconstructivisme

Denk aan chaotisch ogende architectuur. Het gebouw lijkt een onsamenhangend geheel, zowel qua compositie als kleur. Populair tussen 1990 en 2000.

Kunsthal, Rotterdam
Kunsthal, Rotterdam

Supermodernisme

Vanaf 1995 toch weer een vervolg op de modernistische architectuur. Dus: neutrale gebouwen en rechthoekige vormen.

Neotraditionalisme

En vanaf 1995 zie je weer een tegenbeweging: retro-architectuur met veel gebruik van baksteen.

Hedendaagse architectuur in Nederland

Bekijk de moderne gebouwen op deze site.