Functionalisme (1915 – 1965)

In Nederland staat het functionalisme beter bekend als het Nieuwe Bouwen of de Nieuwe Zakelijkheid. Functionaliteit stond voorop bij de bouwstijl; de functie van het gebouw bepaalde het ontwerp. En er werden moderne materialen gebruikt, zoals beton, staal en glas.

Kenmerken Nieuwe Zakelijkheid

Functionaliteit (vorm volgt functie), licht, lucht en ruimte waren de belangrijkste uitgangspunten. Je herkent de bouwstijl aan de platte daken, de ‘rechte hoek’, de stalen raamkozijnen en het totale gebrek aan decoraties. En het verbinden van binnen met buiten. Denk bijvoorbeeld aan de gigantische glazen gevel van de Van Nelle Fabriek. Belangrijk bouwmateriaal was gewapend beton. Iedere schijn van ambachtelijkheid werd vermeden.

Functionalisme in Nederland

Het hoogtepunt van het functionalisme lag tussen 1915 en 1965. Het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt ontwierp onder andere de beroemde Van Nelle Fabriek en Huis Sonneveld in Rotterdam.  Een ander bekend voorbeeld is de Derde Ambachtsschool van Jan Duiker in Scheveningen. Bekijk de functionalistische gebouwen op deze site.