Brutalisme (1950 – 1970)

Het brutalisme ontstaat in de jaren 50. Over het algemeen zijn de ‘ruwe betonmonsters’ bij het publiek niet bepaald populair.

Kenmerken brutalisme

Het belangrijkste kenmerk van het brutalisme is het gebruik van kaal beton. De gesloten, betonnen gebouwen zijn vaak nogal bombastisch en vallen daardoor flink op in hun omgeving. Ze hebben een blokachtige structuur en herhalende vormen. Verder is de detaillering zo veel mogelijk in beton of andere zware materialen uitgevoerd. De ramen liggen diep in de gevel zodat de gevelopeningen donker overkomen.

De stroming komt voort uit uit het functionalisme. Een van de grote inspiratoren van het brutalisme was de beroemde Zwitsers-Franse architect Le Corbusier, die de term ‘béton brut’ gebruikte: onbewerkt beton. Hij ontwierp het eerste brutalistische gebouw ooit, het flatgebouw Unité d’Habitation in Marseille.

Brutalisme in Nederland

Het brutalisme is vooral in beeld tussen 1950 en 1970. Nederland heeft niet veel brutalistische architectuur. Een bekend voorbeeld is de Aula van de Technische Universiteit in Delft van het beroemde architectenbureau Van den Broek en Bakema.