Bijzondere gebouwen

Bekijk de meest bijzondere gebouwen van Nederland.
Dit stoere gebouw uit 1932 is nu een culturele en culinaire hotspot: Bacinol 2. De naam Bacinol dankt het gebouw overigens aan geheime experimenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
Mooi of niet, origineel is het zeker: een geveldecoratie in de vorm van een gouden baljurk. Het is een opvallende verschijning in de Kettingstraat. 
Vooral door de Beurs van Berlage wordt Berlage gezien als de vader van de moderne architectuur in Nederland. De Koopmansbeurs uit 1903 oogt zowel groots als sober.
Dankzij de imposante hal met prachtige bakstenen bogen lijkt het wel of je binnenkomt in een kathedraal. Het voormalige postkantoor uit 1924 werd omgetoverd tot bibliotheek.
Tja, maar weinig mensen vinden het mooi en tóch heeft het iets: het Rotterdamse bibliotheekgebouw uit 1983. Het pand heeft talloze bijnamen: Gasfabriek, IJstaart, Stofzuiger...
De TU-bibliotheek is vooral leuk om te bezoeken op zonnige dagen, want dan kun je er met een kleedje bovenop liggen! Het grasveld voor de bibliotheek loopt namelijk langzaam over in het dak van het gebouw.
De universiteitsbibliotheek is een verborgen parel midden in het hart van Utrecht. De mooie bibliotheek zit in het vroegere paleis van Lodewijk Napoleon.
Een perfecte combinatie van architectuur en natuur. Het gebouw is namelijk een soort landschap waar je doorheen kunt wandelen en tegelijkertijd mooi zicht hebt op het gebied waar het museum helemaal om draait: de Biesbosch. 
De Haagse Bijenkorf werd in 1926 geopend. Het is een geweldig voorbeeld van de Amsterdamse School met tal van versieringen en expressieve kleuren. 
Het pand werd oorspronkelijk gebouwd als faculteit Scheikunde, vandaar de watertoren (voor als een scheikundig proefje zou mislukken). Nu hebben de studenten Bouwkunde er les.