Beroemde Nederlandse gebouwen

Bekijk beroemde gebouwen in Nederland. Zoals de kubuswoningen, de Ridderzaal en het Paleis op de Dam.

Kubuswoningen, Rotterdam

De speelse, gele kubuswoningen uit 1984 zijn een architectonisch fenomeen. De beroemde  woningen van Piet Blom worden jaarlijks door talloze toeristen bezocht. En ze worden nog steeds bewoond. Je krijgt een indruk hoe het is om in de bijzondere appartementen met schuine wanden te wonen in het museumhuis, de Kijk-Kubus.

Markthal, Rotterdam

In 2014 werd de eerste markthal van Nederland geopend. Een overdekte markt zie je in meer wereldsteden, maar alleen Rotterdam combineerde de markt met woningen. Hiermee had de stad een wereldprimeur. De Markthal is vooral een bezoek waard vanwege het gigantische kunstwerk op het plafond, de Hoorn des Overvloeds. Lees meer over een bezoek aan de Markthal op de site van Rotterdam Tourist Info.

Eye, Amsterdam

Alleen de naam van het filmmuseum aan de IJ is al geweldig: Eye. En het futuristische gebouw is absoluut uniek; zoiets vind je nergens anders in Nederland. Misschien wordt het ooit wel net zo iconisch als de Eiffeltoren in Parijs. Het Eye Filmmuseum werd in 2013 geopend en is niet alleen museum, maar ook bioscoop en heeft een café-restaurant. Het zit aan de achterkant van Amsterdam CS, om de paar minuten gaat een veerpont (gratis) naar de overkant. Bekijk de website van Eye Filmmuseum.

Rijksmuseum, Amsterdam

Pierre Cuypers wordt vaak in één adem genoemd met het Rijksmuseum en Amsterdam Centraal Station. De beroemde gebouwen van de 19e-eeuwse architect lijken ook wel op elkaar. Het Rijksmuseum wordt ook wel de kathedraal van Cuypers genoemd. Het heeft maar liefst acht (!) torens en prachtige gewelven. Jaarlijks trekt het museum miljoenen bezoekers. Bezoekersinformatie staat op de website van het Rijksmuseum.

Paleis op de Dam, Amsterdam

Het grootste en meest prestigieuze gebouw uit de 17e eeuw is nu een toeristische trekpleister. Het beroemde gebouw werd oorspronkelijk ontworpen als stadhuis van Amsterdam, pas in de 19e eeuw werd het ingericht als paleis. Nu gebruikt Koning Willem-Alexander het paleis voor staatsbezoeken en andere officiële ontvangsten. En het Paleis op de Dam is te bezoeken.

Ridderzaal, Den Haag

Het Binnenhof is al eeuwenlang het politieke centrum van Nederland. Met een van de oudste gebouwen van Den Haag: de Ridderzaal uit 1280. Het gebouw met zijn kasteelachtige uiterlijk was destijds een feestpaleis, nu leest de Koning er de troonrede voor op Prinsjesdag. Je kunt een rondleiding volgen over het Binnenhof.

Domtoren, Utrecht

De beroemde Domtoren is sinds 1382 de trots van Utrecht, en de hoogste kerktoren van Nederland. Oorspronkelijk zat de toren gewoon vast aan een kerk, maar tijdens een herfststorm in 1674 is het middenschip van de Domkerk ingestort. Sindsdien zijn de twee gescheiden door het Domplein. De toren staat momenteel in de steigers; de restauratie duurt tot 2023. Een bezoek aan de Domtoren blijft wel mogelijk.

Nieuwe Kerk, Delft

De monumentale Nieuwe Kerk in Delft mag in het lijstje van bekende gebouwen niet ontbreken. Talloze toeristen nemen dagelijks een kijkje in de op een na hoogste kerk van Nederland. In de kerk vind je het praalgraf van Willem van Oranje. Sinds hij hier werd begraven, worden alle Oranjes bijgezet in de kerk. De middeleeuwse kerk is te bezoeken. Met een kaartje kun je zowel de Oude Kerk als de Nieuwe Kerk Delft bezoeken.

Carré, Amsterdam

Het Koninklijk Theater Carré is legendarisch; als artiest tel je pas echt mee als je hier hebt opgetreden. Oorspronkelijk was het gebouw een circus. En dat zie je duidelijk aan de gevel met zijn clownshoofden, leeuwenkoppen en paarden. Het beroemde gebouw uit 1887 had destijds een primeur; het had de grootste koepel van Europa. En ook prettig: door de stalen constructie waren geen pilaren nodig in de zaal. De prachtige zaal is nog steeds een bezoekje waard. Het programma vind je op de site van Carré.

Beurs van Berlage, Amsterdam

De architect H.P. Berlage wordt gezien als de grondlegger van de moderne architectuur in Nederland. En dat is te danken aan zijn ontwerp voor de Beurs van Berlage. Het gebouw uit 1903 heeft een logische indeling, een sobere, bakstenen gevel en een zichtbare, ijzeren overkapping. Helemaal volgens de destijds revolutionaire ideeën van Berlage, nu bekend als de bouwstijl rationalisme. Je kunt de Beurs van Berlage bezoeken.

Van Nelle Fabriek, Rotterdam

Vanwege de opvallende stalen pui met glas staat de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek ook wel bekend als het ‘Glazen Paleis’.  Het bekende gebouw uit 1930 werd ontworpen volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. Het wordt gezien als het voornaamste industriële monument van ons land, en het staat op de Werelderfgoedlijst. Je kunt een rondleiding volgen door de Van Nelle Fabriek.

Raadhuis Hilversum

Het raadhuis is Dudoks beste en beroemdste werk. Het wordt gezien als één van de hoogtepunten van de moderne architectuur in Nederland en kreeg ook al snel in het buitenland erkenning. Jaarlijks komen duizenden architectuurliefhebbers het raadhuis bewonderen. Vooral de strakke gevels en het kleurgebruik vallen op. De architect ontwierp ook het interieur en koos zelfs de lettertypen uit die gebruikt worden in het gebouw. Je kunt een rondleiding volgen door het raadhuis.

Kunstmuseum, Den Haag

De beroemde architect Berlage zag dit als zijn meesterwerk, en velen met hem. Het museum werd geopend in 1935. Het gebouw lijkt een willekeurig geheel, maar de architect heeft alles tot in de puntjes op elkaar afgestemd. Zo liet hij de gele baksteen van exact 11 centimeter speciaal voor dit gebouw maken. De ritmisch verspringende gevels en daken zijn geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Bezoekersinformatie vind je op de website van het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum).

Hotel New York, Rotterdam

Hotel New York is gevestigd in het prachtige voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. In de 19e eeuw vertrokken hier de landverhuizers, vol hoop op een beter leven, met stoomschepen naar Noord Amerika. Het bijzondere gebouw met Jugendstil invloeden valt inmiddels extra op, omdat het nu wordt omringd door gigantische wolkenkrabbers. En op een gekke manier, misstaat dit niet. Bekijk de website van Hotel New York.

Het Schip, Amsterdam

Het Schip is het beroemdste voorbeeld van de bouwstijl Amsterdamse School. Kort samengevat: een uitbundige stijl, met talloze versieringen, expressieve kleuren en het gebruik van veel baksteen. En dat zie je duidelijk terug in dit gebouw. In het leuke museum Het Schip dat in het gebouw zit, kom je meer te weten over de geschiedenis, de architect en de bouwstijl.

Rietveld Schröderhuis, Utrecht

In 1924 ontwierp Gerrit Rietveld dit huis voor Truus Schröder. Het Rietveld Schröderhuis was het eerste complete woonhuis dat de bekende architect ontwierp. Zowel Rietveld als zijn geliefde Truus  Schröder hadden allebei uitgesproken ideeën, dus je ziet de meest creatieve vindingen terug in de beroemde woning. Het wordt gezien als het architectonisch hoogtepunt van De Stijl en is nu een geweldig museum. Bezoekersinformatie vind je op de site van het Rietveld Schröderhuis.