Beroemde Nederlandse gebouwen

Bekijk beroemde gebouwen in Nederland. Van moderne architectuur, zoals de Markthal, tot eeuwenoude gebouwen als het Paleis op de Dam en de Ridderzaal.

Markthal, Rotterdam

De eerste Markthal van Nederland is vooral een bezoek waard vanwege het gigantische kunstwerk op het plafond, de Hoorn des Overvloeds. Lees meer over de Markthal.

Eye, Amsterdam

Het futuristische gebouw van filmmuseum Eye is absoluut uniek, zoiets vind je nergens anders in Nederland. Lees meer over het Eye.

Kubuswoningen, Rotterdam

De speelse, gele kubuswoningen worden jaarlijks door talloze toeristen bezocht en nog steeds bewoond. Lees meer over de Kubuswoningen.

Euromast, Rotterdam

In 1960 gebouwd voor de Floriade (de internationale bloemententoonstelling) en het werd meteen het hoogste gebouw van Rotterdam. Lees meer over de Euromast.

Kunstmuseum, Den Haag

De beroemde architect Berlage zag dit als zijn meesterwerk, en velen met hem. De ritmisch verspringende gevels en daken zijn geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Lees meer over het Kunstmuseum.

Raadhuis Hilversum

Het raadhuis is Dudoks beste en beroemdste werk. Het wordt gezien als één van de hoogtepunten van de moderne architectuur in Nederland en kreeg ook al snel in het buitenland erkenning. Lees meer over het raadhuis van Hilversum.

Van Nelle Fabriek, Rotterdam

Dankzij de gigantische glasgevel van deze voormalige fabriek van tabak, koffie en thee wordt het gebouw ook wel Het ‘Glazen Paleis’ genoemd. Het wordt gezien als het voornaamste industriële monument van ons land, en het staat op de Werelderfgoedlijst. Lees meer over de Van Nelle Fabriek.

Rietveld Schröderhuis, Utrecht

Het Rietveld Schröderhuis wordt gezien als het architectonisch hoogtepunt van De Stijl en is nu een geweldig museum. Lees meer over het Rietveld Schröderhuis.

Beurs van Berlage, Amsterdam

Dankzij deze Koopmansbeurs wordt de architect H.P. Berlage gezien als de grondlegger van de moderne architectuur in Nederland. Lees meer over de Beurs van Berlage.

Carré, Amsterdam

Het Koninklijk Theater Carré is legendarisch; als artiest tel je pas echt mee als je hier hebt opgetreden. Oorspronkelijk was het een circus en dat zie je duidelijk terug. Lees meer over Carré.

Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum wordt ook wel de kathedraal van Cuypers genoemd. Het gebouw, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Lees meer over het Rijksmuseum.

Paleis op de Dam, Amsterdam

Het grootste en meest prestigieuze gebouw uit de 17e eeuw is nu een toeristische trekpleister. Het werd oorspronkelijk ontworpen als stadhuis van Amsterdam, pas in de 19e eeuw werd het omgevormd tot paleis. Lees meer over het Paleis op de Dam.

Domtoren, Utrecht

De beroemde Domtoren is sinds 1382 de trots van Utrecht, en de hoogste kerktoren van Nederland. De toren staat momenteel in de steigers, de restauratie duurt tot 2023. Lees meer over de Domtoren.

Ridderzaal, Den Haag

Het Binnenhof is al eeuwenlang het politieke centrum van Nederland, met een van de oudste gebouwen van Den Haag: de Ridderzaal. Lees meer over de Ridderzaal.


Bekijk ook