Beroemde Nederlandse gebouwen

Bekijk beroemde gebouwen in Nederland. Van historische gebouwen zoals het Paleis op de Dam en de Ridderzaal tot moderne architectuur, als de Markthal.
Het Rijksmuseum is het meesterwerk van de beroemde architect Pierre Cuypers. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook het Centraal Station van Amsterdam, de gebouwen lijken ook wel op elkaar.
De opvallende, kleurrijke kubuswoningen worden jaarlijks door talloze toeristen bezocht.
Het beroemde Rietveld Schröderhuis is een meesterwerk van Gerrit Rietveld voor de geheime liefde van de architect, Truus Schröder. Ze hadden allebei uitgesproken, slimme ideeën en dat zie je duidelijk terug in het huis. De bijzondere woning staat op de Werelderfgoedlijst.
De monumentale Domtoren is sinds 1382 de trots van Utrecht, en de hoogste kerktoren van Nederland. De toren staat momenteel in de steigers (de restauratie duurt tot ongeveer 2023).
Het Binnenhof is al eeuwenlang het politieke centrum van Nederland. Met een van de oudste gebouwen van Den Haag: de Ridderzaal. Destijds feestpaleis, tegenwoordig stralend middelpunt tijdens Prinsjesdag. 
Het Koninklijk Theater Carré is legendarisch; je telt pas echt mee als artiest wanneer je hier hebt opgetreden. Oorspronkelijk was het een circus en dat zie je duidelijk terug.
Het Paleis op de Dam is oorspronkelijk gebouwd als stadhuis. Begin 19e eeuw laat de eerste koning van Nederland, koning Lodewijk Napoleon, het stadhuis inrichten als paleis. 
Dankzij de gigantische glasgevel wordt het gebouw ook wel Het Glazen Paleis genoemd. De Van Nelle Fabriek is het voornaamste industriële monument van ons land en staat op de Werelderfgoedlijst. Tot ver in de jaren negentig werd er nog tabak gemaakt. 
In 2014 werd in Rotterdam de eerste markthal van Nederland geopend, zoals je die misschien kent van Parijs, Londen of Barcelona.
Vooral door de Beurs van Berlage wordt Berlage gezien als de vader van de moderne architectuur in Nederland. De Koopmansbeurs uit 1903 oogt zowel groots als sober.
Het futurische gebouw van filmmuseum Eye is absoluut uniek, zoiets vind je nergens anders in Nederland.
In 1960 gebouwd voor de Floriade (internationale bloemenexpo). En de Euromast werd meteen het hoogste bouwwerk van de stad. Het is nog steeds de hoogste uitkijktoren van Nederland.
Dit oer-Hollandse gebouw is door nieuwszender CNN bestempeld als het meest bizarre hotel ter wereld. De blikvanger bestaat uit bijna 70 opeengestapelde traditionele Zaanse huisjes.