Beroemde Nederlandse gebouwen

Bekijk beroemde gebouwen in Nederland. Van historische gebouwen zoals het Paleis op de Dam en de Ridderzaal tot moderne architectuur, als de Markthal.

Ridderzaal, Den Haag

Het Binnenhof is al eeuwenlang het politieke centrum van Nederland, met een van de oudste gebouwen van Den Haag: de Ridderzaal. Lees meer over de Ridderzaal.

Domtoren, Utrecht

De beroemde Domtoren is sinds 1382 de trots van Utrecht, en de hoogste kerktoren van Nederland. De toren staat momenteel in de steigers, de restauratie duurt tot 2023. Lees meer over de Domtoren.

Paleis op de Dam, Amsterdam

Het grootste en meest prestigieuze gebouw uit de 17e eeuw is nu een toeristische trekpleister. Het werd oorspronkelijk ontworpen als stadhuis van Amsterdam, pas in de 19e eeuw werd het omgevormd tot paleis. Lees meer over het Paleis op de Dam.

Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum wordt ook wel de kathedraal van Cuypers genoemd. Het gebouw, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Lees meer over het Rijksmuseum.

Carré, Amsterdam

Het Koninklijk Theater Carré is legendarisch; als artiest tel je pas echt mee als je hier hebt opgetreden. Oorspronkelijk was het een circus en dat zie je duidelijk terug. Lees meer over Carré.

Beurs van Berlage, Amsterdam

Dankzij deze Koopmansbeurs wordt de architect H.P. Berlage gezien als de grondlegger van de moderne architectuur in Nederland. Lees meer over de Beurs van Berlage.

Rietveld Schröderhuis, Utrecht

Deze bijzondere, kleurrijke woning maakte Gerrit Rietveld voor zijn geheime liefde Truus Schröder. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst. Lees meer over het Rietveld Schröderhuis.

Van Nelle Fabriek, Rotterdam

Dankzij de gigantische glasgevel van deze voormalige fabriek van tabak, koffie en thee wordt het gebouw ook wel Het ‘Glazen Paleis’ genoemd. Het wordt gezien als het voornaamste industriële monument van ons land, en het staat op de Werelderfgoedlijst. Lees meer over de Van Nelle Fabriek.

Euromast, Rotterdam

In 1960 gebouwd voor de Floriade (de internationale bloemententoonstelling) en het werd meteen het hoogste gebouw van Rotterdam. Lees meer over de Euromast.

Kubuswoningen, Rotterdam

De speelse, gele kubuswoningen worden jaarlijks door talloze toeristen bezocht en nog steeds bewoond. Lees meer over de Kubuswoningen.

Eye, Amsterdam

Het futuristische gebouw van filmmuseum Eye is absoluut uniek, zoiets vind je nergens anders in Nederland. Lees meer over het Eye.

Markthal, Rotterdam

De Markthal is vooral geliefd bij toeristen. Naast de grote marktruimte, zijn woningen en een parkeergarage in de hoefijzervorm opgenomen. Lees meer over de Markthal.

Bekijk ook