Winy Maas

Een gloednieuwe opvallende verschijning van Winy Maas is het Depot van museum Boijmans van Beuningen. Of eigenlijk van zijn internationaal opererende architectenbureau MVRDV dat hij samen met twee partners oprichtte.

Over de architect

Winy Maas wordt in 1958 in Schijndel geboren. Zijn moeder is bloemist en zijn vader heeft een tuincentrum, maar hij beseft al vroeg dat hij het bedrijf later niet wil overnemen. Wel inspireert het hem om te kiezen voor de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop waar hij cum laude afstudeerde als landschapsarchitect. In 1990 studeert hij af in architectuur en stedenbouw aan de Technische Universiteit Delft. Tot 1993 werkt hij dan bij OMA, het bureau van Rem Koolhaas. Daarna start hij samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries architectenbureau MVRDV (je ziet hun achternamen hierin terug). Het bureau groeit enorm na de opening van de Markthal in 2014, een spectaculair ontwerp dat ervoor zorgt dat Winy Maas  internationaal in de belangstelling komt te staan. Naast zijn werk als architect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect, doceert hij. Hij is onder andere hoogleraar architectuur aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft.

Gebouwen van MVRDV

Een bekend gebouw in Nederland is Villa VPRO, het hoofdkantoor van de VPRO in Hilversum. Wereldberoemd wordt MVRDV dankzij de Markthal in Rotterdam. Andere spectaculaire gebouwen zijn De Boekenberg in Spijkenisse en dus het gloednieuwe Depot Boijmans van Beuningen, ook in Rotterdam.

Waardering Winy Maas

In 2015 ontvangt Winy Maas de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijdrage aan de architectuur en stedenbouwkunde. Ook internationaal krijgt hij hier veel waardering voor.


Bekijk ook