Winy Maas

Een gloednieuwe opvallende verschijning van Winy Maas is het Depot van museum Boijmans van Beuningen. Of eigenlijk van zijn internationaal opererende architectenbureau MVRDV dat hij samen met twee partners oprichtte.

Over de architect

Winy Maas werd in 1958 in Schijndel geboren. Zijn moeder was bloemist en zijn vader had een tuincentrum, maar hij besefte al vroeg dat hij het bedrijf later niet wilde overnemen. Wel inspireerde het hem om te kiezen voor de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop waar hij cum laude afstudeerde als landschapsarchitect. In 1990 studeerde hij af in architectuur en stedenbouw aan de Technische Universiteit Delft.  En een paar jaar later richtte hij samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries architectenbureau MVRDV op (je ziet hun achternamen hierin terug). Het bureau groeide enorm na de opening van de Markthal in 2014, een spectaculair ontwerp dat ervoor zorgde dat Winy Maas  internationaal in de belangstelling kwam te staan. Naast zijn werk als architect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect, doceert hij. Hij is onder andere hoogleraar architectuur aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft.

Gebouwen van MVRDV

Een bekend gebouw in Nederland is Villa VPRO, het hoofdkantoor van de VPRO in Hilversum. Wereldberoemd werd MVRDV dankzij de Markthal in Rotterdam. Het bureau maakte verder de geweldige bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse en dus het gloednieuwe Depot van Boijmans van Beuningen, ook in Rotterdam.

Waardering Winy Maas

In 2015 ontving Winy Maas de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijdrage aan de architectuur en stedenbouwkunde. Ook internationaal krijgt hij hier veel waardering voor.


Bekijk ook