Het architectenbureau Van den Broek en Bakema heeft een grote stempel gedrukt op de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het bureau werd internationaal bekend met het ontwerp van de Lijnbaan.
Over het architectenbureau
Het architectenbureau Van den Broek en Bakema komt voort uit het bureau Brinkman en Van der Vlugt dat internationaal naam maakte met belangrijke gebouwen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, zoals de Van Nelle Fabriek uit 1930. Maar een tragisch lot viel hun tendeel; Leen van der Vlugt overleed al op 42-jarige leeftijd en niet veel later werd Jan Brinkman ernstig ziek. Daarom werd rond 1937 Jo van den Broek de hoofdarchitect die even later Jaap Bakema vroeg als compagnon.
In 1951 kreeg het bureau de naam Van den Broek en Bakema. Het architectenbureau had een groot aandeel in de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Net als de grondleggers van het bureau waren ook Van den Broek en Bakema belangrijke vertegenwoordigers van Het Nieuwe Bouwen. Ze zetten zich internationaal op de kaart met het ontwerp van winkelpromenade de Lijnbaan. Het bureau Van den Broek en Bakema werd een begrip en telde rond 1970 maar liefst 220 medewerkers waarmee dit het grootste architectenbureau van Nederland was. Het bureau bestaat nog steeds en heet nu Broekbakema.
Gebouwen Van den Broek en Bakema
Bekende werken zijn de Lijnbaan in Rotterdam, de aula van de Delftse Technische Universiteit (TU), het stadhuis van Terneuzen en de Centrale Bibliotheek Rotterdam.
Kenmerken
Kenmerkend voor Van de Broek en Bakema was de functionele architectuur met moderne constructiemethoden en materialen als glas en beton. De invloed van gewapend beton op de architectuur was groot na de oorlog. Er ontstaat zelfs een nieuwe stijl, het brutalisme, waarbij beton het gezicht van het bouwwerk vormt; veelal onafgewerkt en vooral niet geverfd. Van den Broek en Bakema hebben deze stijl toegepast bij de aula van de TU. Dit gebouw wordt gezien als hoogtepunt van het brutalisme, een bouwstijl die je overigens niet veel ziet in Nederland.
Waardering
Van den Broek en Bakema was in de jaren vijftig en zestig een van de belangrijkste bureaus van Nederland. De architecten waren maatschappelijk betrokken, lanceerden nieuwe ideeën over architectuur en stedenbouw en het bureau had een enorme productie. De ontwerpen van Van de Broek en Bakema worden met name gewaardeerd door architectuurliefhebbers en kenners. Bij het publiek zijn de zakelijke gebouwen niet altijd even populair.