Rem Koolhaas

Rem Koolhaas is een van de beroemdste architecten ter wereld. Zijn architectenbureau Office for Metropolitan Architechture (OMA) staat onder andere in Hong Kong, New York, Dubai en Rotterdam. De architect ontwierp onder andere het gigantische gebouw De Rotterdam.

Over de architect

De Rotterdammer werd geboren in 1944. Zijn eerste studie was aan de Nederlandse Filmacademie, geïnspireerd door zijn vader die schrijver en filmcriticus was. Later werkte hij als journalist bij de Haagse Post, maar besloot uiteindelijk om in de voetsporen van zijn opa te treden en vertrok in 1968 naar Londen om architectuur te studeren. En toen ging het snel. Op zijn 31e richtte hij met drie anderen OMA op dat in het begin vooral bekend was van lezingen, publicaties en prijsvragen, maar nog niet van gebouwen. Als bouwend architect brak Koolhaas internationaal door met de Kunsthal in Rotterdam. OMA is dan ook wereldberoemd, heeft veel opdrachten in Azië en het Midden-Oosten, maar doet ook hier prestigieuze projecten. Overigens wordt alle architectuur van OMA gezien als architectuur van Koolhaas en niet van het bureau; mensen willen nu eenmaal ‘een Koolhaas’.

Gebouwen van Rem Koolhaas

Koolhaas ontwierp een aantal beroemde gebouwen in Nederland, zoals de Rotterdamse Kunsthal, het Timmerhuis en De Rotterdam. In Den Haag ontwierp hij het bekende Lucent Danstheater, maar dat werd in 2015 (grotendeels) gesloopt om plaats te maken voor cultureel complex Amare. Het Educatorium op de Uithof in Utrecht is ook van zijn hand.

Kenmerken

De iconische gebouwen van OMA zijn (bijna) altijd opvallend en van enorme omvang. Zoals De Rotterdam: 160 duizend vierkante meter groot. En buiten Nederland ontwierp het bijvoorbeeld de Shenzhen Stock Exchange, 250 meter hoog, of een stad en vliegveld ineen in Qatar. Beroemd zijn verder de centrale bibliotheek van Seattle en het hoofdkwartier van China Central Television in Peking. Een bekend stedenbouwkundig plan is dat voor de wijk Euralille in Lille.

Waardering

Zulke opvallende gebouwen roepen altijd veel reacties op. Zowel positief als negatief. Zo was The Guardian negatief over De Rotterdam en schreef over een niet in de tijdgeest passende ‘dreamlike stage set of financial capital’, over de Twin Towers resurrected in a Frankenstein muddle.’ Maar Rem Koolhaas oogst ook veel lof en ontvangt talloze prijzen, zoals de Pritzker Prizer die wordt beschouwd als de Nobelprijs van de architectuur. Koolhaas staat bekend als ‘sterarchitect’,  maar die benaming vindt hij zelf overigens vreselijk.


Bekijk ook