Hendrick de Keyser

Hendrick de Keyser was zowel architect als beeldbouwer. Hij ontwierp veel bekende gebouwen in Amsterdam, maar in 1618 bijvoorbeeld ook het stadhuis van Delft en maakte vele woonhuizen.

Over de architect

De Utrechtse Hendrik de Keyser werd in 1565 geboren. Hij kwam uit een familie van beeldhouwers en zijn vader was meubelmaker. Zelf werd hij opgeleid door architect-beeldhouwer Cornelis Bloemaert en op zijn 26e besloot hij zijn leermeester te volgen naar Amsterdam. In 1595 werd hij hier benoemd tot stadsarchitect en stadssteenhouwer en werd vooral dankzij zijn prachtige gebouwen uiteindelijk veel beroemder dan de man die hem had opgeleid. De Keyser overleed in 1621. Op zijn verzoek, ligt hij begraven in de door hem ontworpen Zuiderkerk. Je kunt zijn grafsteen nog altijd bewonderen.

Werken van De Keyser

De Keyser ontwierp veel bekende Amsterdamse gebouwen, zoals de Westerkerk, Zuiderkerk, de Munttoren en het Oost-Indisch Huis. Ook tekende hij het stadhuis van Delft en maakte als beeldhouwer het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk Delft.

Het werk van Hendrick de Keyser vormt een hoogtepunt van de Hollandse renaissance. Je kunt de rijkelijk versierde gebouwen van de architect meestal makkelijk herkennen. Kenmerkend zijn de pilasters (platte zuilen), kroonlijsten en frontons (driehoekige topgevels) en de vele decoraties, zoals vazen. Maar bijvoorbeeld ook de afwisseling van witte natuursteen in gevels van rode baksteen.

Waardering

Hendrick De Keyser kende veel navolging onder architecten en zijn gebouwen zijn over het algemeen geliefd.  De vereniging Hendrik de Keyser werd naar hem vernoemd; de vereniging zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren.