Beroemde Nederlandse architecten

Kom meer te weten over beroemde architecten in Nederland. Van  een hedendaagse architect als Rem Koolhaas tot beroemde architecten van vroeger, zoals Berlage, Dudok en Cuypers.

Winy Maas

Een gloednieuwe opvallende verschijning van Winy Maas is het Depot van museum Boijmans van Beuningen. Of eigenlijk van zijn internationaal opererende architectenbureau MVRDV dat hij samen met twee partners oprichtte. Lees meer over Winy Maas.

Rem Koolhaas

Rem Koolhaas is een van de beroemdste architecten ter wereld. Zijn architectenbureau Office for Metropolitan Architechture (OMA) staat onder andere in Hong Kong, New York, Dubai en Rotterdam. Bekende gebouwen van OMA zijn bijvoorbeeld De Kunsthal en De Rotterdam. Lees meer over Rem Koolhaas.

Van den Broek en Bakema

Het architectenbureau Van den Broek en Bakema heeft een grote stempel gedrukt op de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het bureau werd internationaal bekend met het ontwerp van de Lijnbaan. Lees meer over Van den Broek en Bakema.

Gerrit Rietveld

Met zijn moderne meubelen en huizen was Gerrit Rietveld pionier op het gebied van design. Het unieke Rietveld Schröderhuis wordt gezien als hoogtepunt van De Stijl en staat op de Werelderfgoedlijst. Lees meer over Gerrit Rietveld.

Michel de Klerk

Michel de Klerk was de grote voorman van de Amsterdamse Schoolstijl en werd bekend vanwege zijn expressieve en fantasievolle ontwerpen. Hoogtepunt van zijn oeuvre is het gebouw Het Schip in Amsterdam. Lees meer over Michel de Klerk.

Willem Dudok

Nergens heeft architect Willem Dudok meer gebouwd dan in Hilversum, maar hij maakte ook talloze andere markante gebouwen en woonwijken in Nederland. Met het raadhuis van Hilversum werd hij wereldberoemd. Lees meer over Willem Dudok.

Hendrik Petrus Berlage

H.P. Berlage was een invloedrijk architect en stedenbouwkundige. Zijn bekendste werk is de Amsterdamse Beurs van Berlage uit 1903. Zelf zag hij het Kunstmuseum in Den Haag als zijn meesterwerk. Lees meer over Hendrik Petrus Berlage.

Pierre Cuypers

Veel mensen kennen Pierre Cuypers van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam, maar hij bouwde en restaureerde ook honderden kerken en andere monumentale gebouwen. De 19e-eeuwse architect staat bekend om zijn romantische, middeleeuwse (neogotische) stijl. Lees meer over Pierre Cuypers.

Daniël Marot

De Franse Daniël Marot was een culturele duizendpoot. Hij ontwierp gebouwen, tuinen, meubels  en ga zo maar door. Beroemd werd hij door Paleis ‘t Loo en de Trêveszaal op het Binnenhof. En door de introductie van de statige 18e-eeuwse Lodewijk XIV-stijl in Nederland. Lees meer over Daniël Marot.

Jacob van Campen

Wereldfaam verwierf Jacob van Campen met het Paleis op de Dam, het grootste en meest prestigieuze gebouw uit de 17e eeuw. Voor zijn ontwerpen nam de architect de klassieke bouwkunst van de Grieken en Romeinen als voorbeeld. Lees meer over Jacob van Campen.

Hendrick de Keyser

Hendrick de Keyser was zowel architect als beeldbouwer. Hij ontwierp veel bekende gebouwen in Amsterdam, maar in 1618 bijvoorbeeld ook het stadhuis van Delft en maakte vele woonhuizen.  Lees meer over Hendrick de Keyser.