Amsterdamse Waterleidingduinen

Wat een mooie wandeling kun je maken in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Je komt door bos, duinen en open vlaktes, je mag struinen buiten de paden en onderweg is de kans groot dat je een damhert tegenkomt. En je kunt nog veel meer wild spotten zoals vossen, eekhoorns en tal van bijzondere vogels. Een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld in het (3500 hectare!) grote gebied. Maar ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Zo staan er nog zo’n 400 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, dus je kunt ook de bunkerroute lopen. Het gebied is overigens oorspronkelijk ingericht om drinkwater te winnen voor Amsterdam. Dat gebeurt al sinds 1853 waarmee dit het oudste waterwingebied van Nederland is. Het bezoekerscentrum De Oranjekom is dan ook gevestigd in een voormalig pompstation dat vroeger het water vanuit het duin naar het zuiveringsterrein pompte. Je ziet de grote pompen nog staan. Meer weten? Bekijk de bezoekersinformatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Praktische informatie

  • Er zijn vier hoofdingangen: ingang Panneland en ingang Oranjekom/Oase in Vogelenzang. En ingang Zandvoortselaan en ingang De Zilk.
  • Auto: bij de hoofdingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je parkeren.
  • Trein: vanaf station Heemstede-Aerdenhout is het ongeveer een kwartier fietsen of een half uur lopen naar de ingang in Vogelenzang.